الأربعاء، 3 مارس 2021

قصة نجاح مطاعم البيك ـ من الافلاس الي العالمية



مطاعم البيك واحد من أشهر المطاعم في المنطقة العربية

ليهم اكتر من ٩٠ فرع في السعودية وخارجها

ما ينفعش تكون في السعودية وما تروحش عندهم

ايه قصتهم وايه سبب نجاحهم ده اللي هنعرفه مع بعض في حلقة النهارده

بسرعة بقى كوباية الشاي بتاعتك وركز معايا

في السبعينات كانت السعودية بتعيش طفرة كبيرة حالة تطور عام تجتاح البلاد

فكان معظم الناس بيقضوا طول اليوم خارج البيت في الشغل.

ومع احتياجهم لوجبات في الشغل كانت معظم المطاعم تقليدية وعفا عليها الزمن

وهنا بيجي دور رائد الأعمال الذكي.

شاف الشاب الفلسطيني شكور أبو غزالة المقيم في جده في ذلك الوقت فرصة عظيمة انه ممكن يعمل مطعم يقدم الوجبات السريعة بجودة عالية وسعر مقبول وقرر يختار الدجاج المقلي لاول مرة في السعودية وجاب توكيل من شركة كبيرة لاستخدام خلطتهم واسمهم

وفي عام ١٩٧٤ انطلق مطعم شكور أبو غزالة تحت اسم البروست

استثمر شكور أبو غزالة كل ما يملك في هذا المطعم وكان الاقبال عليه ضعيف جدا لأن الفكرة جديدة على المجتمع...

 وده طبعا حال أي مشروع جديد..

يقال انه باع ١٠٠ وجبة خلال عام كامل ولكنه لم ييأس..

ولما بدأت أعماله تكبر والشغل يزيد ويعدي المرحلة الصعبة في أي مشروع وهي البداية..

في عام ١٩٧٦ داهمه السرطان وقعد في البيت حتى مات رحمه الله..


بيقول ابنه الاكبر احسان اللي كان متخرج جديد من هندسة البترول والمعادن

تعلمنا من والدنا كل شئ وكان إصراره ومثابرته على العمل الشاق مصدر إلهام ودافع لنا..

بعد موت الأب وجد الابن نفسه أمام قرار هام..

إما أن يصفي جميع اعمال والده و يبحث عن وظيفة كبيرة بشهادة الهندسة..

واما ان يكمل حلم والده لو انت مكانه هتعمل ايه؟

قرر احسان ابو غزالة اكمال حلم والده..

لما استلم احسان إدارة الشغل لاقى فوضى كبيرة ولاقى ان وكالة الشركة الفرنسية اتلغت بسبب موت الطرف التاني..

اخد قرار جرئ جدا وقام بتصفية جميع اعمال والده وساب المطعم بس..


في الفترة دي كانت المنافسة صعبة جدا. 

ووصل عدد المطاعم اللي بتقدم الوجبات السريعة في جده اكتر من ٤٠٠ مطعم..

معظمهم كان بيقلد فكرة والدهم ويقدموا الدجاج المقلي (البروست)

بعد فترة من استلامه الشغل جاتله رسالة من البنك تطالبه بدفع ديون بالملايين او الحجز على كل ممتلكاتهم..

يقول رامي ابو غزالة بعد ان تخرجت من الجامعة كان عندنا حافز لاكمال حلم والدنا..

وقعنا على كمبيالات  لتسديد ديون البنك على سنتين..

استخدمنا كل أساليب التقشف..

لغينا الشاي والقهوة من المكتب كنا نجلس في مكاتب صغيرة

كنا بنعمل كل حاجة بنفسنا عشان نوفر من نظافة وغسيل وطبخ وغيره..

كانت ايام صعبة..

اتعلمنا من التجربة دي اننا نحافظ علي فلوسنا وحلالنا..

واتعلمنا كمان اهم درس ممنوع الاقتراب من قروض البنوك نهائيا..

بيقول رامي:

قررنا نعرف كل حاجة عن مجالنا وطريقة ادارته بشكل سليم..

وعشان كده سافر احسان لفرنسا لدراسة علم تكنولوجيا الادارة..

عشان نقدر نكون مستقلين ونتخلص من الوكالة اللي كنا بنشتري منهم الخلطة السرية بسعر غالي جدا..

نجح المهندسين الشبان في اعادة تصميم نشاط والدهم من الألف إلى الياء..

بيقول رامي:

بدأنا في تطبيق الأنظمة اللي تضمن الجودة والكفاءة..

وصفة البيك السريه:

في سنة ١٩٨٤ لما رجع احسان من فرنسا اشتغل هو وأخوه علي تطوير خلطة للتوابل مكونة من ١٨ عنصر..

بيقول رامي:

اشتغلنا على الخلطة وجربناها على الزباين من غير ما يعرفوا ..

المرحلة دي اخدت من ٣ الي ٤ سنين..

بيقول كنا كل يوم نحضر المواد الأولية ونشحنها على مكان سري محدش يعرف عنه حاجة..

في المرحلة دي كان لازم نعمل كل حاجة بنفسنا..

اسم مطعم البيك:

بعد انتشار المطاعم في جده كلها تحمل اسم البروست..

تم الاساءة بشكل كبير للاسم ده بسبب عدم جودة ونظافة المطاعم الاخرى..

ومع تطوير مطعمهم وتحسن التعبئة وتطوير العمليات ونظام الإنتاج وتدريب العاملين..

قرروا انهم لازم يميزوا نفسهم بعلامة تجارية جديدة وشعار جديد..

وفي سنة ١٩٨٦ اتفقوا على اسم (مطاعم البيك)

وهو مأخوذ من المصطلح العثماني (الباشا)

بيقول كومو برافاتي مدير العمليات في الفترة دي:

العملاء بدأوا في التدفق على فروع المطعم الذي يحمل علامة تجارية جديدة..

واصبح البيك رمزا معروف ومطعم مميز يقدم خدمة مختلفة بأعلى معايير الجودة والسرعة والنظافة..

التوسع:

كان النجاح الكبير اللي حققه المطعم في جده اثر كبير على تنشيط خطة التوسع..

فكان أول توسع ليهم خارج جده في مكة المكرمة واللي بتبعد ساعة واحدة عن جدة في عام ١٩٩٠..

وهنا كان الانفجار العظيم انتشر البيك في كل مكان في المملكة العربية السعودية

مشاهد الزحام أمام فروع البيك بقى دافع كبير لهم من نجاح لنجاح ومن توسع لتوسع..

أصبحت مطاعم البيك رمزا من رموز السعوديه

 ما ينفعش بأي حال تزور السعودية وما تروحش عند البيك

اسباب نجاح مطاعم البيك:

بيقول رامي ان الشركة بتعتمد علي اربع اعمدة رئيسية 

لو اختل واحد منهم اختل توازن الشركة كلها..

  1. الناس : الزباين والعاملين قبل ما تاخد اي قرار لازم تحط في اعتبارك ايه الفايده اللي هيخدها الزبون والعامل..

  2. الجودة: جودة الأكل وجودة الخدمة لها اولوية كبيرة..

  3. الربح طويل المدى: لا تفكر في الربح القصير لان كل حاجة بتيجي بسرعة بتروح بسرعة، احنا فضلنا ٢٥ سنة نبيع الوجبة بسعر ١٠ ريال كان ممكن نزود السعر ولكن التزامنا بالربح طويل المدى..

  4. التفاعل مع المجتمع: بيقول رامي ابو غزالة ان اي شركة او فرد يقدر يعيش في مجتمع ياخد منه ولايعطيه فده عنوانه الفشل.


في اعتقادي ان السبب الأكبر لنجاح مطاعم البيك وشهرتها الكبيرة 

لما استلم احسان ابو غزالة المطعم بعد وفاة والده..

لقى من الديون المطلوب سددها دين لجمعية خيرة كان والدهم بيدفع لهم ريال من كل وجبة صدقة ..

وبعد موت شكور أبو غزالة رحمة الله عليه مفيش فلوس وصلت لهم ..

فسالت الجمعية عن مصير الفلوس دي..

اتفاجئ أولاده وقرروا انهم هيدفعوا ٢ ريال لكل وجبة أكرما لوالدهم ولسه بيدفعوها لحد النهارده.

شجرة الخير يا جماعة.. شجرة الخير لا يمكن تموت.

قالو في الامثال المركب اللي فيها لله ما بتغرقش ..

كان ممكن في اوقات كتير مرت عليهم يقفلوا المطعم وكل واحد يشق طريقه..

لكن ارادة ربنا ان مطعم البيك ينجح ويكمل و يبقى واحد من أشهر المطاعم في المنطقة العربية عشان ريال صدقة كان بيدفعوا شكور أبو غزالة رحمة الله عليه..

سبحان الله وده مصداقا لحديث النبي محمد صلى الله عليه وسلم

ما نقص مال من صدقة بل يزده.. بل يزده.. بل يزده

تقدر تسمع محتوى الحلقة علي جوجل بودكاست

0 التعليقات: